Wat is er mooier om de lekkerste paling zelf te roken?

Begin altijd met het voorverwarmen van de rookkast of rookton. Steek deze goed aan en laat deze lekker branden tot een mooi gloeiend kolenbed. 

Zorg dat je de gepekelde paling of aal goed aan speten rijgt, spoel ze altijd even af na het pekelen om de huid zout vrij te maken. 

Als je temperatuur constant is, kan je beginnen met het procedé.

Belangrijk is het drogen van de paling, zorg dat het vel van de paling of aal iets wat droger aan voelt (de aal altijd iets droger). Doe dit op een temperatuur van 70 tot 80 graden. Hierbij heb je de deksel of rookklep altijd openstaan.

Zorg dat er voldoende hout en warmte in de rookton of rookkast zit. Als het vel van de paling van perkament aanvoelt, kun je beginnen met roken.

Zorg dat er voldoende hout op het vuur gaat en dat het vuur niet direct de paling kan raken. Sluit daarna de kast of ton af. Zorg ervoor dat de temperatuur rond de 60-65 graden blijft hangen.

Koop verse paling